Raamatu otsing e-kataloogist ESTER

Õpikeskkond: TalTech Moodle
Kursus: Kuidas leida kirjandust ja viidata
Raamat: Raamatu otsing e-kataloogist ESTER
Printija: Külaliskasutaja
Kuupäev: Pühapäev, 5. mai 2024, 20.56 PM

Kirjeldus

Raamatu otsing autori ja pealkirja järgi. Kuidas läbi viia teemaotsingut. Kui täpse päringu võimaldab koostada liitotsing. Minu ESTER - Sinu isiklik kasutajakonto. Videod konkreetse raamatu ja teema järgi raamatute otsingu kohta.

1. Otsing autori järgi

Alustades otsingut e-kataloogi ESTER esilehel vali rippmenüüst kataloogi osa TalTech raamatukogu (Akadeemia tee 1).


Autori järgi otsides sisesta autori perekonnanimi ja eesnimi või initsiaal. Näiteks laaneots r
Otsingu tulemusena kuvatakse ka kirjed, kus otsitav esineb teistes rollides, näiteks juhendaja, koostaja, toimetaja, tõlkija jne. Autorile rolli ei lisata.


Autori enda kirjutatud raamatud leiad, kui avad autori nimega lingi. Raamatud on järjestatud pealkirjade järgi tähestikuliselt (artikleid ja eessõnu ei arvestata).

Otsitulemused
Vali loetelust raamat Metroloogia: õpik kõrgkoolidele. Raamatu pealkirjal klikkides kuvatakse raamatu kirje: autor(id), pealkiri, kirjastus, ilmumisaasta, lehekülgede arv, püsilink. Selle raamatu kirje juures on link raamatu täistekstile raamatukogu Digikogus. Raamatu fail on kättesaadav ainult TalTech arvutivõrgus. TalTech tudengid saavad juurdepääsu kaugtööühenduse EduVPN kaudu. 

Paberraamatu leidmiseks...

  • Jälgi raamatu asukohti – mis korrusel raamat asub. Raamat asub 3. korruse õpikute kogus, kust TalTech tudeng saab raamatu 90 päevaks. Sama raamat asub ka 3. korruse erialakirjanduse kogus, kus raamatul on lühemad laenutähtajad: 7, 14 ja 30 päeva või kohalkasutus.
  • Kirjuta välja või jäta meelde raamatu kohaviit, mille järgi leiad raamatu riiulilt üles. Sama kohaviidaga kleeps on ka raamatu kaanel.
  • Staatus näitab kas raamat on kohal, välja laenutatud või saab seda ainult raamatukogus kohapeal kasutada. Kui raamatu staatus on kohal, siis saad seda kaasa laenata.
  • Kõikide teavikute nägemiseks kliki sinisel lingil „Vaata kõiki eksemplare“. Nüüd näed mitu eksemplari TalTech raamatukogus seda raamatut on. Paljusid eestikeelsed raamatuid on õpikute kogus suures eksemplaarsuses.
  • Kindlasti kliki raamatu kohaviida kõrval oleval sinisel ümmargusel riiuli pildiga ikoonil  . Näed korruse plaani ja punasega märgitud riiuleid. Jäta meelde riiulite numbrid. Teades raamatu kohaviita ja riiulite numbreid saad raamatu ise avakogust üles otsida ja laenutusautomaadiga laenutada.

    Tehes otsinguid nutiseadmes kuvatakse kõik andmed kui kasutad seadet põikiasendis.




1.1. Video: raamatu otsing autori järgi


2. Raamatu otsing pealkirja järgi

Alustades otsingut e-kataloogi ESTER esilehel vali rippmenüüst kataloogi osa TalTech raamatukogu (Akadeemia tee 1).

Otsides raamatut pealkirja järgi sisesta pealkirjaotsingu väljale mõned sõnad pealkirja algusest.
Näide. Soovin leida raamatut „The startup owner's manual: the step-by-step guide for building a great company“. Sisestan otsingusse startup owner's manual. 



Kuvatakse 1 tulemus. Raamatud asuvad 3. korrusel õpikute kogus (raamatu laenutähtaeg 90 päeva) ja 2. korrusel sotsiaalteaduste erialakirjanduse kogus (laenutähtaeg 30 päeva).

Tehes otsinguid nutiseadmes kuvatakse kõik andmed kui kasutad seadet põikiasendis.


Teades raamatu kohaviita (658/B-64) ja riiuli numbreid (339, 340) saad raamatu ise avakogust üles otsida ja laenutusautomaadiga laenutada.


2.1. Video: raamatu otsing pealkirja järgi


3. Raamatu otsing teema järgi

Teema järgi otsinguks on kaks võimalust - sõnaotsing või märksõnaotsing. Kui konkreetse teaviku otsingul saame e-kataloogist ESTER ühe otsingu tulemusena teada, kas soovitud raamat on meie raamatukogus olemas, siis teemaotsing on ajamahukam, tuleb rohkem süveneda ja läbi proovida erinevaid otsisõnade kombinatsioone.
Alusta teemaotsingut sõnaotsinguga. Otsitulemuste arvu suurendamiseks ühenda OR operaatoriga sünonüüme ja vajadusel kasuta kärpimismärki* sõnatüve järgi otsingukst (nt govern*). Kui leiad teemale hästi vastava teaviku, siis ava täiskirje ja vaata märksõnu. Nii võid leida häid ideid, milliste otsisõnadega otsinguid jätkata. 


3.1. Märksõnaotsing

Valides märksõnaotsingu on otsitulemused teemale paremini vastavad. Teemaotsinguks sobivate märksõnade leidmisel kasuta Eesti märksõnastikku EMS http://ems.elnet.ee
Eesti märksõnastik on kõiki ainevaldkondi hõlmav tesauruse struktuuriga märksõnastik raamatute, perioodikaväljaannete, artiklite, nootide, helisalvestiste, kaartide jm teavikute eestikeelseks märksõnastamiseks ja infootsinguks. EMS’i märksõnu kasutatakse e-kataloogis ESTER, Eesti artiklite andmebaasis ISE ning paljudes teistes raamatukogukataloogides ja andmebaasides.
Link EMS'i on ka e-kataloogi ESTER esilehe all paremas nurgas.

Eesti märksõnastikust on abi kui…

  • Oled teinud e-kataloogis ESTER sõna või märksõna otsingu ja saanud väga vähe või 0 tulemust. Sisestades oma otsisõna EMS’i saad teada, kas see märksõna on e-kataloogis ESTER kasutusel või mitte.
    Näide. Sisestades märksõnaotsingusse tuulepargid soovitab EMS selle asemel kasutada tuuleelektrijaamad.

  • Tahad otsida teavikuid turunduse kohta, kuid peaksid otsingut täpsustama, sest kasutades sõna või märksõna turundus kuvatakse väga palju vastuseid. Otsingu täpsustamiseks saad häid ideid Eesti märksõnastikust. Otsingu tulemusena avaneb vasakus veerus leitud märksõnade ja äraviiteterminite loend. Klikkides loendis sõnal turundus avaneb paremal kirje. Märksõna kirjes on esitatud kasutatav märksõna, selle ingliskeelsed vasted, seletus, sünonüümid (väljal Asendab), seosed teiste märksõnadega (väljadel Laiemad, Kitsamad, Seotud). Kitsamate ja seotud terminite hulgast võid leida häid ideid, kuidas oma otsingut täpsemaks muuta.

    Näide. Märksõna turundus kitsamad ja seotud terminid.


Vali täpsemaks otsinguks e-turundus. Valitud märksõna juures on lingid otsinguks e-kataloogis ESTER, Eesti artiklite andmebaasis ISE ja internetiotsinguks Google’is. Kliki e-kataloogi ESTER-i lingil. Avaneb uus aken. Vali rippmenüüst kataloogi osa TalTech raamatukogu. Leitud raamatud on järjestatud pealkirjade järgi tähestikuliselt (artikleid ja eessõnu ei arvestata). Kui tulemusi on palju ja soovid otsingut täpsustada ava üleval paremas nurgas link Täpsusta otsingut.
Soovi korral saad sisestada sõnu pealkirja, autori või märksõna väljale. Otsitulemusi saab piirata keele, teaviku laadi või ilmumisaastaga. Piira otsingut eesti- ja ingliskeelsete raamatutega, mis on ilmunud alates 2010. aastast. Kliki nupul Edasta.



Vali loetelust raamat Building digital culture : a practical guide to successful digital transformation. Seda raamatut saab lugeda nii paberil kui ka e-raamatuna. Raamatu kirje juures on info e-raamatu kättesaadavuse kohta. E-raamatule on juurdepääs ülikooli arvutivõrgus Ebook Central andmebaasi kaudu. 

Tehes otsinguid nutiseadmes kuvatakse kõik andmed kui kasutad seadet põikiasendis.




Raamatu täisteksti saad lugeda ka väljaspool ülikooli võrku, kui kasutad kaugtööühendust EduVPN. Selleks peab Sul olema TalTech Uni-ID.

3.2. Sõnaotsing

Teemaotsingut võid alustada sõnaotsinguga ja kui soovid otsitulemusi täpsustada jätka märksõnaotsinguga.
Sõnaotsing on kõige laiaulatuslikum otsing, mis teostab otsingu kirje kõikidelt väljadelt (autor, pealkiri, ilmumisandmed, märkused, märksõnad). Otsitulemused võivad sisaldada ka teemale mittevastavaid kirjeid. Kui märksõnad peavad olema eesti keeles, siis sõnaotsing võimaldab otsida ka võõrkeelsete sõnade järgi.

Sõnaotsingus saad kasutada otsitulemuste suurendamiseks sõnade kärpimist. Küsimärk kärbib sõna keskelt või lõpust ühe tähe (nt garaa?id). Tärn kärbib sõna lõpust piiramatu arvu tähti (nt omavalitsus*). Rohkem infot sõnaotsingu võimaluste kohta leiad siit.

Sõnaotsingus saad koostada täpsema päringu kasutades AND, OR ja NOT operaatoreid.
Näide: otsides tuuleenergia keskkonnamõjude kohta saad otsingu laiendamiseks kasutada sünonüüme ja kärpimismärki nt (tuuleenergia OR elektrituulikud) keskkonna*.

Kui otsitulemusi on palju kasuta otsingu täpsustamise võimalusi:

  • kasuta lihtotsingu asemel liitotsingut
  • lisa otsingusse veel otsisõnu kasutades AND operaatorit
  • vali mis keeltes otsitulemusi soovid
  • piira otsingut aastatega

Kui otsitulemusi on vähe:
  • kasuta lihtotsingut
  • vaata veelkord üle otsisõnad
  • kitsalt erialased märksõnad asenda üldisematega
  • kasuta kärpimismärki *, nt keskkonna*
  • vajadusel tutvu erialaentsüklopeediate või erialasõnastikega

Sõnaotsingu näide. 
Alustades otsingut e-kataloogi ESTER esilehel vali rippmenüüst kataloogi osa TalTech raamatukogu (Akadeemia tee 1). Vaikimisi on valitud sõnaotsing. Sisesta (tuuleenergia OR elektrituulikud) keskkonna*. Kuvatakse 10 tulemust, mille hulgast vali enim huvipakkuv raamat.

Tehes otsinguid nutiseadmes kuvatakse kõik andmed kui kasutad seadet põikiasendis.


Teades raamatu kohaviita ja riiuli numbrit saad raamatu ise avakogust üles otsida ja laenutusautomaadiga laenutada.



3.3. Liitotsing

Liitotsingu leiad e-kataloogi ESTER esilehelt OTSI nupu kõrvalt. Otsingul saad kasutada kuni kolme välja. Otsivälju saad ühendada loogikaoperaatoritega JA, VÕI, MITTE. Otsingut saad täpsustada mitmete tunnuste alusel: keel, teaviku laad, eksemplari asukoht, ilmumisandmed. 
Näide. Otsin materjali teemal klienditeenidus ja kliendirahulolu. Soovin leida eesti- ja ingliskeelseid teavikuid, mis on ilmunud alates 2010. aastast.



Otsitulemuste hulgas on nii raamatud, bakalaureuse- ja magistritööd kui ka kvaliteedijuhtimise standardid. Standardeid saad kasutada ülikooli arvutivõrgus Eesti Standardikeskuse e-poe keskkonna kaudu (https://www.evs.ee). Sisselogimiseks on vajalikud kasutajanimi (lib@ttu.ee) ja salasõna (ttu_lib). Standardeid saad lugeda ka väljaspool ülikooli võrku, kui kasutad kaugtööühendust EduVPN, vt juhendit. Selleks peab Sul olema TalTech Uni-ID. 



Paberraamatu leidmiseks...

  • Jälgi raamatu asukohti – mis korrusel raamat asub. 
  • Kirjuta välja või jäta meelde raamatu kohaviit, mille järgi leiad raamatu riiulilt üles. Sama kohaviidaga kleeps on ka raamatu kaanel.
  • Staatus näitab kas raamat on kohal, välja laenutatud või saab seda ainult raamatukogus kohapeal kasutada. Kui raamatu staatus on kohal, siis saad seda kaasa laenata.
  • Kõikide teavikute nägemiseks kliki sinisel lingil „Vaata kõiki eksemplare“. Nüüd näed, kui palju eksemplare TalTech raamatukogus seda raamatut on.
  • Kindlasti kliki raamatu kohaviida kõrval oleval sinisel ümmargusel riiuli pildiga ikoonil

Tehes otsinguid nutiseadmes kuvatakse kõik andmed kui kasutad seadet põikiasendis.




Näed korruse plaani ja punasega märgitud riiuleid. Jäta meelde riiulite numbrid. Teades raamatu kohaviita ja riiulite numbreid saada raamatu ise avakogust üles otsida ja laenutusautomaadiga laenutada.



3.4. Video: raamatu otsing teema järgi


4. Minu ESTER

Minu ESTER on isiklik kasutajakonto, mis võimaldab mitmeid teenuseid kasutada iseseisvalt.
Vali Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogu ja logi oma tunnustega Minu ESTER’isse.

Minu ESTERis saab:

  • Muuta oma kontaktandmeid.
  • Laenutähtaja pikendamine - süsteem saadab automaatselt enne laenutustähtaja saabumist Sinu e-posti aadressile teate. Saad ise Minu ESTERi keskkonda sisse logida ja laenutähtaja pikendada kui raamatule ei ole keegi järjekorras. E-kirjas on ka telefoni number ja e-posti aadress, kus saad pikendamissoovist teada anda.
  • Laenutuste ajaloo salvestamine – selle teenuse pead ise aktiveerima.
  • Kaustad - saad endale huvipakkuvad raamatud kaustadesse salvestada luues kaustu teemade või autorite järgi.
  • Salvestatud otsingud – saad otsingud salvestada ja tellida e-posti aadressile teavituse kataloogi lisatud sinu otsingule vastavate uute raamatute kohta. Nii oled alati informeeritud kui kataloogi lisandub sulle olulise autori uus raamat. Vajades pikema perioodi vältel kindla teema kohta uut infot ei pea sa kataloogis pidevalt otsinguid kordama. Märgistades salvestatud otsingu linnukesega saad teate e-posti aadressile kui kataloogi on lisandunud teemale vastav uus raamat.