Viidete haldur Mendeley

Õpikeskkond: TalTech Moodle
Kursus: Kuidas leida kirjandust ja viidata
Raamat: Viidete haldur Mendeley
Printija: Külaliskasutaja
Kuupäev: Teisipäev, 21. mai 2024, 04.00 AM

Kirjeldus

Juhend, kuidas hõlpsasti viiteid koguda, teksti sees viidata ja kasutatud allikate loetelu moodustada.

1. Installeerimine

Mendeley on Elsevieri kirjastuse viidete haldur, mis toimib nii Windowsi, Linuxi kui Mac’iga. Käesolev juhend on koostatud enamusele Microsoft Windows ja Microsoft Office konfiguratsioonidele. 

Mendeley kasutamiseks tuleb see enda arvutisse installeerida, selleks klõpsa punasel Download nupul.  Laadi Mendeley enda arvutisse kasutades vasakpoolset sinist Download nuppu. Pärast installeerimist ilmub töölauale Mendeley ikoon 

Järgmise sammuna on vaja teha endale Elsevier konto. Konto loomiseks mine uuesti Mendeley Reference Manager lehele ning vali ülemisest paneelist Create accountSama konto kehtib ka Elsevieri andmebaasides ScienceDirect ja Scopus seega kui konto on varasemalt loodud, siis uuesti kontot tegema ei pea.

Kui Elsevier kasutaja on tehtud, siis installeeri endale Mendeley Web Importer. Nüüd on olemas kõik vajalik, et hakata kasutama Mendeley viitehaldustarkvara.

2. Mendeley tarkvara üldine tutvustus

Esmasel kasutamisel tuleb sisse logida, kasutades Elsevier kontot. 

Tarkvara avamisel on ees selline pilt:

A screenshot of a computer

Description automatically generated


Vasakpoolse külgriba kohal on nupp Add new.

Selle kaudu saab lisada uusi viitekirjeid enda Mendeley kontole. 

Võimalik on lisada allalaetud faile otse oma arvutist, lisada kirjeid manuaalselt või importida täielikku viidetekogu mujalt programmist. 

Külgribalt saab valida, kas tahad vaadata kõiki viitekirjeid (All References) , hiljuti lisatud (Recently Added) või hiljuti loetud (Recently Read) kirjeid, lemmikuid (Favorites) ning enda publikatsioone (My Publications). Külgribal on ka prügikast (Trash), kuhu saad panna viitekirjed, mida soovid enda kirjetest kustutada. 

Külgriba alumisel osal on kollektsioonide sektsioon (Collections), kuhu saab luua erinevate nimetustega kaustasid ning siis lisada nendesse erinevaid viitekirjeid. 

Kollektsioonide sektsiooni all asub gruppide sektsioon (Groups), mille kaudu saab teiste grupi liikmetega enda viitekirjeid jagada.


Mendeley põhipaneelil näed kõiki enda viitekirjeid ja faile:

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Ülemise paneeli parempoolses nurgas näed otsinguriba search, mille kaudu saad kiirelt otsida endale vajalikku viitekirjet. Lisaks otsinguribale on ülemisel paneelil ka filteerimise võimalus (filters), mille abil saab viitekirjeid sorteerida autori ja siltide/märkmete (tags) järgi.
A screenshot of a computer

Description automatically generated

Viimane asi, millest peaksid olema teadlik, on notebook, kuhu saad lisada erinevaid kommentaare.
A screenshot of a computer

Description automatically generated
A screenshot of a computer

Description automatically generated

3. Kuidas lisada viitekirjeid Mendeley viitehaldustarkvarasse

Viitekirjeid on võimalik on lisada kolme moodi. Saab lisada allalaetud faile otse oma arvutist, lisada kirjeid manuaalselt või importida täielikku viidetekogu mujalt programmist.

3.1. Manuaalselt ise lisamine (Add manually)

Vajuta nupule Add new ja vali Add entry manually. Avaneb uus külgmenüü, kus ignoreeri identifiers lahtrit ning täida kõik muud lahtrid vajaliku informatsiooniga. Kui lahtrid on täidetud, siis vajuta alumisel ribal Add entry ning sinu lisatud viitekirje ilmub Mendeley pealehele.

A screenshot of a computer

Description automatically generatedA screenshot of a computer

Description automatically generated


Kui soovid viitekirje kohta rohkem informatsiooni näha, siis kliki vajalikul viitekirjel ja paremal avaneb uus külgriba. Vali info ning näed viitekirje informatsiooni:

A screenshot of a computer

Description automatically generated

3.2. Kasutades identifikaatorit (identifier)

Mendeley viitehaldustarkvara on võimeline lugema erinevat tüüpi identifikaatoreid ja eraldama sellele lisatud asjakohast teavet, lugedes seda internetist. Näiteks võetud artiklil on olemas DOI identifikaator, mille abil on võimalik viitekirje Mendeley tarkvarasse lisada.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Kopeeri identifikaator, vali Add new -> Add entry manually ning lisa DOI identifikaator õigesse lahtrisse. Mendeley tarkvara täidab selle põhjal kõik ülejäänud lahtrid. Lõpus on vaja vajutada Add entry nupule ning seejärel ilmub sinu viitekirje Mendeley kollektsiooni.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

3.3. Kasutades Mendeley veebiimportijat (Mendeley web importer)

Kui Mendeley veebiimporter on installitud, peaksid nägema Mendeley ikooni enda veebibrauseris:


Veebiimporteri kasutamiseks mine lehele, mis sisaldab viidet, mida tahad enda Mendeley tarkvarasse importida ning vajuta Mendeley ikoonile:

A screenshot of a web page

Description automatically generated

Esmasel kasutamisel tuleb sisse logida kasutades ELSEVIER kontot, mis on eelnevalt loodud. Kui oled sisse loginud, siis näed kõiki kättesaadavaid viitekirjeid, mida saad sellelt lehelt enda Mendeley viidetekogusse alla laadida.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Kui Teie valitud viitekirjel on olemas ka täistekstis PDF fail, siis veebiimporter annab sellest märku:

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Seejärel vali endale vajalik viitekirje ning vajuta Add to Mendeley nuppu. 

A screenshot of a web page

Description automatically generated

Pärast importimist teavitab veebiimportija sind sellest, et viitekirje on imporditud. 

Kui lähed nüüd enda Mendeley viitehaldustarkvarasse, siis näed, et viitekirje on sinna lisatud koos PDF failiga, mille saad otse Mendeley tarkvaras avada:





3.4. Lae üles PDF otse arvutist

Vali Add new -> File(s) from Computer

 A screenshot of a computer

Description automatically generated

Leia arvutist vajalik PDF fail lisa see enda Mendeley viitehaldustarkvarasse. Kasutades lisatud metaandmeid, peaks Mendeley tegema ise kogu viitekirje sissekande. Lisatud peaks olema ka PDF fail, mida saad otse Mendeley tarkvaras lugeda.

A screenshot of a computer

Description automatically generated



4. Mendeley viidetekogu haldamine

Viidete lisamisel viidetekogusse on viitekirjete kõrval tihti väikesed rohelised täpid, mis näitavad seda, et konkreetne viitekirje on avamata. Kui avad viitekirjel oleva PDF faili, siis kaob roheline täpike ära. Lisaks on viitekirjete kõrval tähekesed, millele klikates saad märkida konkreetse viitekirje enda lemmikuks (favorites). 

Kõik lemmikuks märgitud viitekirjed leiad vasakpoolselt vahekaardilt favorites alt. 

Recently added (viimati lisatud) vahekaardilt leiad viitekirjed, mille oled enda kogusse lisanud viimase 30 päeva jooksul ja recently read (viimati loetud) vahekaardilt leiad viitekirjed, mille PDF faili oled viimase 30 päeva jooksul lugenud. 



5. Märkmete (tags) lisamine viitekirjetele

See on üks viis, kuidas organiseerida enda viitekirjeid. Selleks, et silte näha, kliki valitud viitekirjel ning paremal avanenud vahekaardilt vali info, keri veidi allapoole ning vali tags

Märkmete lisamiseks kliki + nupukesel tags nupu kõrval ning sisesta vajalik tekst ja vajuta enter, et lisada märge. 



6. Viitekirjete filtreerimine/sorteerimine

Viitekirjeid saab sorteerida märkmete ning autorite nimede järgi. Selleks vali filters ning sealt vali omakorda kas authors (autorid) või tags (märkmed).



7. Viitekirjete kustutamine viidetekogust

Vali viitekirje ning seejärel kliki avanenud alumisel paneelil delete (kustuta). 

Kõik kustutatud viitekirjed on leitavad vasakpoolsel külgribal trash (prügi).

Kui soovid kustutatud viitekirjet lisada uuesti enda viidetekogusse, kliki valitud viitekirjel ning alumisel avanenud paneelil kliki restore (taasta). Ühtlasid saad ka viitekirje jäädavalt kustutada, klikates samal avanenud paneelil delete permanently (kustuta jäädavalt). 



8. Kollektsioonide (kaustade) loomine

Uue kollektsiooni või kausta loomiseks vali vasakpoolsel külgribal collections ja kirjuta kollektsioonile sobilik nimi ning vajuta enter.

Kui seejärel klikid värskelt loodud kollektsioonil, siis näed, et see on hetkel tühi.

Viitekirjete lisamiseks kollektsiooni vaata kõiki enda viitekirjeid ning on kaks varianti, kuidas viitekirjet kollektsiooni lisada.

  1. Kliki valitud viitekirjel ning lohista see kollektsiooni kohale

  1. Vali soovitud viitekirjed ning kliki alumisel avanenud paneelil organize ja vali Add to Collection. Seejärel tee linnuke valitud kollektsiooni juurde ning kliki Add.


Kollektsioonidele saab luua ka n-ö alamkollektsioone. Selleks tee vasakpoolsel külgpaneelil kollektsioonil parempoolne hiireklõps ning vali New Collection. Kirjuta soovitud kollektsiooni nimetus ja vajuta enter



9. Privaatsete gruppide loomine

Gruppide kaudu on võimalik jagada viitekirjeid ja PDF-e teiste grupi liikmetega. 

Privaatsete gruppide loomise protsess on sarnane kollektsioonide loomisega. Grupile nime andmiseks kliki vasakpoolsel külgpaneelil groups all oleval lahtril ning sisesta soovitud grupi nimi. 

 

Viitekirjete gruppi lisamiseks vali soovitud viitekirjed kas lohistades või kastikestesse linnukesi tehes ning alumiselt paneelilt valides organize -> Add to Group

Teiste liikmete gruppi kutsumiseks tee grupi nimetusel paremklikk ning vali Manage group.

Avanenud vasakpoolsel külgribal vali Invite members ja lisa iga inimese meiliaadress, keda soovid kutsuda grupiga liituma. Privaatses grupis saab olla kuni 25 liiget. Kõik lisatud grupiliikmed näevad jagatud viitekirjete kogumikku. 



10. Märkmiku funktsioni (Notebook feature) kasutamine

Vali ülemiselt paneelil Notebook ning paremal avaneb uus külgpaneel. Kui see on avatud, saad lisada märkmikusse uusi lehekülgi. Selleks vali alumiselt ribalt New page. Märkmikusse saad lisada üldisi kommentaare. Märkmiku uuele lehele lisa pealkiri ning tekst. 


Valides Annotations saad sisestada märkmeid konkreetse viitekirje kohta. Selleks ava Annotations, kliki valitud viitekirjel ning lisa selle kohta märkmeid. See märge lisatakse konkreetsele viitekirjele, mille eelnevalt valisid. 


Märkmeid saad lisada ka konkreetsele PDF-ile, mis on viitekirje juures. Et märget lisada, peab olema avatud Notebook ja sealt Annotations vahekaart. Kui need on avatud, tee valitud viitekirjel (millele on lisatud PDF fail) topeltklikk ning avaneb PDF millel ülemisel paneelil vasakul pool saad kasutada tööriistu, millega lisada PDF-ile märkmeid. Näiteks saad valida endale meelepärase värvi millega soovid märkmeid teha ning aktiveerides highlight tool tööriista, saad mingit osa tekstist esile tõsta.


Valides hoopis Highlight rectangle tööriista, saad esile tõsta mingit kindlat ala failis.


Kui soovid märkmete värvi vahetada, lihtsalt kliki märkmel ning vali endale sobiv värv. Märkmel klikkides saad ka enda märkme kustutada. 


Lisaks teksti esile tõstmisele, saab lisada kommentaare. Selleks kliki sticky note nupukesel ja seejärel soovitud alal teksti sees. 


Kõik lisatud kommentaarid on nähtaval ka Notebook vahekaardil Annotations all. Neile klikates näed kommentaari ka PDF-i sees. 



11. Kuidas kasutada Mendeley viitehaldustarkvara Microsoft Wordis

Selleks, et viitehaldustarkvara kasutada Microsoft Wordis tuleb kõigepealt alla laadida Mendeley Cite for Microsoft Word lisa. Selleks mine veebilehele: Mendeley Cite | Mendeley ja installeeri lisa enda arvutisse.


Kui Mendeley Cite on arvutisse alla laetud, ilmub Mendeley logo Microsoft Wordi Reference paneeli juurde.

Kui klikid Mendeley logol, avaneb paremal uus vahekaart. Esmasel kasutamisel tuleb sinna sisse logida kasutades Elsevier kontot, mis on varem loodud (selle õpetuse alguses). Kui oled sisse logitud, sünkroniseerib Word sinu Mendeley tarkvaraga ning näed vahekaardil kõiki enda viitekirjeid. 


Viitekirje lisamiseks kasutades Mendeley Cite rakendust, kliki Wordi dokumendis sellele alale, kuhu soovid kirjet lisada. Seejärel kasuta parempoolsel vahekaardil otsingufunktsiooni ja rippmenüüd, et leida vajaminev viide. 

Et viidet Wordi faili lisada, tee selle ees linnuke ning kliki nupul insert citation.


 Viitekirje on nüüd sinu dokumendis kohal, kuhu eelnevalt kursoriga klikkisid. 







Kui soovid samasse asukohta lisada veel viitekirjeid, siis kliki eelnevalt lisatud viitel ning otsi parempoolselt vahekaardilt viide, mida soovid lisada. Samamoodi on võimalik ka viidet kustutada. Selleks kiliki viitel ning parempoolsel vahekaardil vajuta ristikesele selle viite kõrval, mida soovid kustutada.


Kasutatud allikate loetelu loomiseks kliki oma dokumendis kohale, kuhu soovid loetelu lisada. Parempoolsel vahekaardil kliki kolmele punktile (või more nupukesele) ning vali sealt insert bibliography. Seejärel ilmub väike märge, et bibliograafia lisatakse kursori asukohale, vajuta continue ning sinu valitud asukohale ilmub kasutatud allikate loetelu. 


Viitekirjete stiili muutmiseks kliki parempoolsel vahekaardil nupukesele citation style/citation settings ning nupukese change citation style alt vali endale sobiv stiil. Kui soovid otsida mingit muud stiili keri vahekaardil alla, vali search for another style ja kirjuta sisse stiil, mida soovid otsida. 



12. Kuidas saada enda Mendeley viidetekogule ligi läbi veebi

Mendeley viidetekogule saad ligi läbi Mendeley veebirakenduse. Seda seetõttu, et sinu viidetekogu on sünkroonitud sinu Elsevier kontoga. Viidetekogule läbi veebi ligi saamiseks logi sisse Mendeley veebisaidil, kasutades enda Elsevier kontot. 



13. YouTube õppevideo

Vaata lisaks YouTube´st Steven Bradburn´i õppevideot (16:53) Mendeley kasutamise kohta:

.