Selle kursuse eesmärgiks on anda ülevaade analüütilise keemia põhimõtetest ning kvantitatiivsetest meetoditest kaal- ja mahtanalüüsis. Keskendutakse pöörduvatele reaktsioonidele ja keemilisele tasakaalule. Tegeletakse analüütilise keemia kvantitatiivse analüüsi praktiliste oskuste omandamisega.

Loengud hõlmavad  sissejuhatust keemilise analüüsi, kvantitatiivse analüüsi põhialuseid, eksperimentaalviga, mõõtmiste ja tulemuste täpsust, keemilist tasakaalu, tasakaalukonstandite vajalikkust ja rakendust, hapete-aluste tasakaalu mõjutavaid tegureid, nõrku aluseid ja happeid, polüprootseid happeid ja nende konjugeeritud aluseid, puhvreid, indikaatoreid, hapete-aluste tiitrimiskõveraid, metall-kelaatkomplekse, EDTA-ga tiitrimist, kompleksomeetria tiitrimiskõveraid, elektrokeemia aluseid, elektroode ja potentsiomeetriat, redokstiitrimise põhimõtteid ja rakenduseid.

Harjutustundides toimub ülesannete lahendamine. Keskendutakse keemilisel analüüsil saadud kontsentratsioonide ja mõõtemääramatuste arvutustele ja tulemuste esitamisele koos piirväärtustega, tehetele tasakaalukonstanditega, sadestava tiitrimise ülesannetele, nõrkade hapete-aluste tiitrimise ülesannetele, puhvritega seotud ülesannetele, EDTA-ga tiitrimise ülesannetele ning redutserija-oksüdeerija reaktsioonivõime hindamisele standard reduktsioonipotentsiaalide tabeli põhjal.

Praktikumide sooritamine põhineb kontroll-lahustes sisalduvate analüütide kontsentratsiooni määramisel 2% vea piirides referentsväärtusest. Praktikumid hõlmavad järgmiseid keemilise analüüsi meetodeid: mõõtevahendi kalibreerimine, hape-alus tiitrimine, EDTA-ga tiitrimine, redokstiitrimine ja kaalanalüüs.

Kursusele registreerimise võti on: rühmD