Mida tähendab toit ja selle ohutus?

Õppeaine "Toiduohutus" käsitleb valdkonna kõige olulisemaid teemasid, milleta ei saa hakkama ükski toidukäitleja. Toiduga kaasnevad haigused käivad inimkonna arenguga kaasas, kusjuures esimesed märkmed on teada juba 6000 BC, mil toodi välja toidu riknemise ja haiguste leviku problemaatika toidu valesti valmistamise ja säilitamise tõttu.

Õppeaines tutvume toiduohutuse mõiste ja terminitega ning toidu seadusandlusega (nii Eesti kui EL), mis aitavad tulevasel toidukäitlejal orienteeruda õigetes dokumentides. Lisaks vaatame toidu kvaliteedi tagamise põhimõtteid (nt. HACCP) ja standardeid toidu kvaliteedi ja ohutuse juhtmissüsteemide väljatöötamiseks (nt. EVS-ISO 22000). Uurime toiduga seonduvaid füüsikalisi, keemilisi ning bioloogilisi ohte.

Toiduohutus ei ole aga midagi ilma praktilise tööta - tudengid saavad kätt proovida vee ja õhu mikrobioloogilise analüüsiga, coli-laadsete bakterite ning E. coli arvulise määramisega. Vähe sellest, töö käigus tutvume ka mõne päris ettevõtte tootmiskeskkonna, seadmete, inventari ning kätehügieeni mikrobioloogilise seisukorraga.

Toiduohutuse teoreetiline osa viiakse läbi osaliselt e-õppena ning kontaktõppena ning laboratoorsete tööde teostamisel katselaboris (kokku 3 korda). Õppeaine sobib suurepäraselt ka kõigile väljaspool ülikooli tegustevatele toidukäitlejatele nii esmaseks õppimiseks kui ka meeldetuletamiseks. Loengutesse kaasatakse ka praktikuidväljastpoolt ülikooli (FoodDocs, Maaeluministeerium jt)