Õppeaine „Teravilja tehnoloogilised protsessid“ eesmärk on anda teadmised teraviljatoodete (jahud, pagaritooted, pastatooted)  tehnoloogias ning kirjeldada molekulaarsel tasemel põhilisi keemilisi, füüsikalisi, biokeemilisi ja mikrobioloogilisi protsesse, mis toimuvad teraviljatoodete valmistamise ja säilitamise tehnoloogilistes etappides. Aine raames käsitletakse jahu tootmisel ja säilitamisel toimuvaid protsesse, jahude omadusi ja erinevusi pasta- ja pagaritoodete valmistamisel, pasta- ja pagaritoodete tehnoloogiat ja selles toimuvaid muutuseid. Lihtpagaritoodete tehnoloogia osas käsitletakse detailsemalt fermenteerimisprotsesse juuretise ja taigna valmistamisel, faaside üleminekuid ja termilisi protsesse taigna ja leiva valmistamisel, säilitamisel toimuvaid struktuurseid muutuseid, külmutamisel ja järelküpsetamisel toimuvaid protsesse ning selle erinevuseid võrreldes tavatehnoloogiaga.