Kursuse eesmärk on anda üliõpilasele üldised teadmised õiguse üldistest põhimõtetest, tsiviilõigusest, tööõigusest, võlaõigusest ja kohtusüsteemist Eestis ning oskused neid teadmisi rakendada argumenteerides, analüüsides ja arutledes lihtsamate õiguslike probleemide üle Eesti õiguses ning lihtsamate kaasuste/üksikjuhtumite lahendamisel.

Üksikud käsitletavad teemad on õiguse olemus, õigussuhe, õigusnorm, selle sisu ja leidmine õigusaktist, isikud kui õigussuhtes osalejad, nende õigusvõime ja teovõime, tehingu ja lepingu olemus, esindus, võlasuhe ja selle tekkimine ning täitmine. Töölepingu kui töösuhetes ühe enim sõlmitava lepingu näitel käsitletakse eelnimetatud põhimõisteid ja põhimõtteid. Kohtusüsteemi erinevad astmed ning kohtusse pöördumise üldised põhimõtted. EL õiguse ülesehituse üldised põhimõtted ja seos liikmesriigi õigusega. Õiguse põhimõtted seostatakse aktuaalsete ühiskondlike probleemidega ning analüüsitakse rakendades argumenteerimise põhimõtteid. Aruteludes ja analüüsides käsitletakse ka üliõpilase eriala seoseid, reegleid ja väärtusi õiguslikust distsipliinist lähtuvalt. Õigusnormide ja õiguse põhimõtete alusel lahendatakse lihtsamaid kaasuseid/üksikjuhtumeid aines käsitletud õiguse valdkondade õigusnormide alusel.

Kursus on 100% e-õppe kursus.

Kursus on jaotatud teemapõhiselt osadeks, iga osa sisaldab videoloengut ning üks või mitu ülesannet videoloengus käsitletud teema kohta. Tegemist on arvestusliku kursusega. Kursus loetakse arvestatuks, kui on sooritatud kõik ülesanded vastavale tasemele. Täpsem info vastava lävendi kohta on toodud iga ülesande juures.

Õppetööga seotud oluline info saadetakse õppejõu poolt uudistefoorumi kaudu üliõpilase e-posti aadressile, mille üliõpilane märgib ennast aines osalejaks registreerimisel. Individuaalne tagasiside antakse otse üliõpilase e-posti aadressile, mille üliõpilane märgib ennast aines osalejaks registreerimisel.

Põhiõpik aines on Kiris A., Kukrus A.,  Oidermaa E.,  Nuuma P. Õigusõpetus. Koostaja A. Kiris. Tln., „Külim” 2012. Kättesaadav TTÜ raamatukogust õpikute osakonnast.