Kursus: IEE1110 Elektromagnetväljatehnika, Jaotis: Eksamid S2023 | Moodle

Põhikursuse leht
  • bänner


    Tere tulemast kursusele! 

    Elektromagnetväljatehnika kursuse eesmärk on anda sulle põhiteadmised ja praktilised oskused elektromagnetnähtustest. Aine raames vaatame elektri- ja magnetvälju kirjeldavaid seaduseid ja kuidas nendest lähtudes saab kirjeldada elektromagnetväljade teket ning levimist erinevates keskkondades. Muuhulgas saab selgeks kuidas töötavad generaatorid ja mootorid ning veel palju muud põnevat!

    Edukat õppimist!


    Elektriline vastasmõju on üks neljast fundamentaalsest jõust Universumis. Ainsana neist neljast on elektromagnetismi puhul olemas ka viimast täielikult kirjeldav teooria - šoti matemaatiku James Clerk Maxwell’i kuulsad võrrandid. Matemaatiline kirjeldus on tuletatud katseliselt kindlaks tehtud seaduspärasuste alusel. Viimastest võib näiteks mainida keskkooli füüsikatundidest tuttavad Coulombi, Biot-Savart’I ja Faraday seadused.

    Kuna kogu tänapäevane elektroonika ja arvutus- ning sidetehnika töötavad just elektromagnetnähtustele tuginedes, siis on viimast kirjeldavate seaduspärade tundmine insenerile ilmselgelt vajalik.

    Elektromagnetväljatehnika aine raames vaatame elektri- ja magnetvälju kirjeldavaid seaduseid ja seda, kuidas nendest lähtudes saab kirjeldada elektromagnetväljade teket ning levimist erinevates keskkondades. Muuhulgas saab selgeks mis on tribolekektriline efekt, kuidas töötavad generaatorid ja mootorid, mis on voo kompressiooni generaator, rööbas- ja gaussi kahuri tööpõhimõtted, ülekandeliinide ehitus, tööpõhimõte ja parameetrid ning palju muud.

    Aines õpitule tuginedes saab järgnevate loengukursuste raames omandada antennide ja lainejuhtide tööpõhimõtted ning lainelevi alused reaalsetes keskkondades.

    Kursuse läbiviija: vanemlektor Ivo Müürsepp, ivo.muursepp@ttu.ee
    • Nimekiri aine edukaks läbimiseks vajalikest eelteadmistest. Kõik nimekirjas toodu peaks olema omandatud kas keskkoolis või ülikoolis üldainete raames. Võimalikud puudujäägid vajalikes teadmistes on soovitav iseseisvalt kõrvaldada. Vajadusel võib alati abi ja nõu küsida. 

    • Kõik käesolevas õppeaines esitatavad kirjalikud tööd - kodutööde lahendused ja praktikumide aruanded, peavad vastama toodud vormistaminõuetele. 
      Nõuetele mittevastav töö saadetakse õppurile paranduste tegemiseks tagasi. Töö esitamise tähtaega sellisel juhul ei pikendata. 

    • Foorumit kasutatakse õppejõu teadete edastamiseks, õppejõult ja kaastudengitelt nõu küsimiseks ning ainega seotud teemadel arutlemiseks. 

Eksamid S2023

  • Eksamid S2023

    Siit jaotisest leiate informatsiooni eksami toimumise koha ja aja ning eksamikorralduse kohta.
    Lisaks on siin iseseisvaks harjutamiseks ja tutvumiseks väljas varasemate aastate eksamitööd. 
    • Eksamieelse konsultatsiooni slaidid. Kirjeldavad lühidalt eksamikorraldust sügissemestril 2023.

    • 2023 aasta sügissemestri eksamiülesannete teemade nimekiri.  

    • Failis on kokku neli eksamitööd, neist esimene koos lahendustega. Ülejäänud kolme lahendused on toodud allpool eraldi failidena. Vormistus ning ülesannete arv ja raskustase on sarnased reaalse eksami omale.

      Näidiseksami lahendamine on heaks harjutuseks päris eksamiks valmistumisel, eriti just oma valmisoleku kontrollimiseks. Soovitav on eksam kõigepealt ise läbi lahendada ja alles seejärel tutvuda võimalike lahenduskäikudega.