2. Kuidas leida e-raamatuid andmebaasist Ebook Central

Ebook Central on multidistsiplinaarne e-raamatute laenutusplatvorm, mis sisaldab üle 800 000 raamatu maailma juhtivatelt teaduskirjastustelt. Raamatuid saab lugeda online või oma arvutisse, e-lugerisse, nutitelefoni vms. seadmesse alla laadida.

Sisenemine andmebaasi Ebook Central:

www.taltech.ee/raamatukogu → Andmebaasid → Kõik andmebaasid → Ebook Central

Kogu kollektsiooniga tutvumiseks logi sisse TalTech Uni-ID-ga (Sign In, paremal ülanurgas). Siis on näha lisaks raamatukogule ostetud raamatutele ka mitteostetud raamatud, mida saab lugeda 5 minutit.

Otsing

  • Browse Subjects – raamatuid saab valdkondade kaupa lehitseda.
  • Simple Search (lihtotsing) – sõna või fraasi otsing toimub täistekstis, pealkirja, autori, märksõna väljadel. Täpse fraasi otsimiseks pane see jutumärkidesse.
  • Advanced Search (laiendatud otsing) – saab määrata, kus otsitav sõna/fraas peab esinema (nt pealkirja, autori, märksõna väljal). Otsivälju saad juurde lisada (+), otsiväljade vahele lisatakse vaikimisi AND.

Otsingutulemused kuvatakse relevantsuse järjekorras, võimalus järjestada ka ilmumisaja, pealkirja jm järgi (Sort by…). Chapters results all näidatakse peatükke relevantsuse järjekorras, ka siin saab järjestust muuta.

Otsitulemusi on võimalik täpsustada aasta, ainevaldkonna, keele ja autori järgi (vastavad valikud paremas külgmenüüs).

Otsingutulemustes kuvatakse nii need raamatud, mis on raamatukogule juba ostetud (ja mida saad kohe lugeda/alla laadida) märkega „Available“ kui need, mis ei ole ostetud (Available on request). Viimaseid saad lugeda 5 minutit ja edasiseks kasutamiseks täida laenutuse vorm ning põhjenda kindlasti laenutuse vajadust.


Otsida saab ka üksnes raamatukogule ostetud raamatute hulgast, märgistades kastikese „Owned and subscribed to by my library“.