Infrastruktuuri (teedeehituse) mudelpõhist lähenemisviit on aja jooksul püütud kirjeldada mitme erineva akronüümi või mõistega - Virtual Design and Construction - VDC (virtuaalne projekteerimine ja ehitamine) või siis Civil Information Management - CIM (tsiviilehitusinfo haldamine) ja need on endiselt kasutusel. Samas on ehitiste valdkonnas saanud samalaadse protsessi sünonüümiks Building Information Modeling - BIM (ehitusinfo mudel/modelleerimine), mistõttu see on muutunud vaata et sidesõnaks. Juhul kui soovitakse eraldi täpsustada, et ehitusinfo modelleerimisest räägitakse infrastruktuuri (teedeehituse) kontekstis, võib kohata ka mõistet BIM for Infrastructure (BIM teedeehituses) või lühendatult lihtsalt InfraBIM.

BIM muutis paradigmat või viisi, kuidas hooneid projekteeritakse/hallatakse ning nüüd on infrastruktuuri kord kätte jõudnud (õigem oleks öelda, et see käib juba mõnda aega täie hooga). See on muutmas infrastruktuuri projekti edastusviise ning valdamist. Piirideta parendamisvõimalust nähakse nii tootlikkuses, maksumuses kui infrastruktuuri projekteerimises, ehitamises ning varahalduses.

Vanad, iganenud töövõtted ei ole piisavad ning varsti pole nendega enam midagi peale hakata, kui valitsus, avalikkus ning erakapital saab aru BIMi võimalustest vähendada haldamiseks vajalikke kulusid tagamaks puudujääk projekti finantseeringus, et rahuldada üha kasvavat infrastruktuuri nõudlust.

Kursus "Infrastruktuuri modelleerimise (InfraBIM) alused" käsitleb BIMi mõistet teedeehituse kontekstis nii teoorias kui praktikas. Lisaks põgusale BIMi protsesside lahti seletamisele, keskendutakse seejärel BIMi rakendamise aspektidele taristu valdkonnas. Kursus koosneb kokku seitsmest moodulist, millest kuus on väga praktilise iseloomuga, kus vaadeldakse nii eskiisi osatähtsust mudelpõhises projekteerimises, selle ülekandmist eel- ja põhiprojekti staadiumisse ja seejärel ka tööprojekti, teostusmudeli ja korrashoiuga seotud praktilisi töövõtteid.

Tegemist on 100% e-õppe kursusega, mistõttu eeldab aktiivset osalust (sh tähtajaline: testide sooritus, foorumites osalemine, iseseisvate tööde esitus jne). Kursus on üles ehitatud projektiõppena, kus ühelt poolt arendatakse individuaalselt üht valitud tee-ehituse projekti (igal osalejal erinev), kuid samas toimub ka teiste õppurite kaasjuhendamine (hindamine). Seeläbi toimub nii üksteiselt õppimine (grupitöö kontekst) kui ka kvaliteedikontrolli põhimõtete harjutamine läbi vastastikuste kontrollide. Kursusele on ligipääs külalisena, kuid täiemahuliseks kursuse läbimiseks on vajalik õppeaine deklareerida (korraline tudeng ja/või TalTech avatud ülikooli vahendusel). Kursusele registreerumise võtit jagatakse sissejuhatavas veebitunnis.

"ETT0320 Infrastruktuuri modelleerimise (InfraBIM) alused" keskendub BIMi käsitlusele ennekõike tee ehitusprojekti mahus. Pane tähele, et hoonega seotud kursused on EPX5531 (arhitektuurne osamudel), EEK5040 (konstruktsioonide osamudel), EKK5130 (tehnosüsteemide osamudelid). Ehitusinfo laiapõhjalisemat haldamist käsitleb aga kursus EPX5532 (eelduseks EPX5531 või ETT0320). Eelnimetatud kursused on 2024. aastal olulises jooksvas uuendamises (semestri vältel NextGenerationEU vahendite toel) nii nende kaasajastamise kui omavahelise dubleerimise vähendamise võtmes. Seetõttu korrastatakse nii õpiväljundeid kui ka kursuste läbimise põhimõtteid, mis on leitavad "01 - Sissejuhatus" moodulist.