Kursusele registreerimise sätted

Sissejuhatus materjalidesse. Materjalide aatomkristalne struktuur, kristallivõred, aatomipake kristallivõres, kristallograafiatasandid ja -suunad. Materjalide mehaanilised omadused ja katsetamine. Metallide ja sulamite struktuur: metallide kristalne struktuur, metallide kristallivõred, metallide kristallisatsioon, sulamite struktuur, sulamite kristallisatsioon, faasidiagrammid. Rauasüsinikusulamid: Fe-Fe3C faasidiagramm, terased, malmid. Terase termotöötlus. Mitteraudmetallid ja mitterauasulamid: alumiinium ja alumiiniumisulamid; vask ja vasesulamid; nikkel, magneesium, titaan, tina, tsink, plii ja nende sulamid. Metalsete materjalide markeerimise põhimõtted. Tehnoplastid, tehnokeraamika; plastide ja keraamika tehnoloogia, pulbermetallurgia. Metallkomposiitmaterjalid, plastkomposiitmaterjalid, keraamikakomposiitmaterjalid, süsinikkomposiitmaterjalid; komposiitmaterjalide tehnoloogia. 

Püro-, elektro- ja hüdrometallurgilised protsessid malmi, terase, vase, alumiiniumi, magneesiumi ja titaani tootmisel. Pulbermetallurgia protsessid ja materjalid. 

Sulamite valuomadused. Valu liivvormidesse ja valu erimeetodid. Valandite kvaliteet ja valudefektide vältimine. 

Plastse deformatisooni füüsikalised alused. Metallide kuumsurvetöötluse meetodid - valtsimine, ekstrudeerimine, sepistamine, kuumvormstantsimine. Külmvormimise protsessid - tõmbamine, külmvormstantsimine, lehtstantsimine. 

Keevisliidete tüübid. Kaarkeevituse olemus ja keevitusega kaasnevad nähtused (keevitatavus, deformatsioon). Põhiliste kaarkeevituse- protsesside olemus ja iseärasused. Elekterkontaktkeevitus. Tardfaaskeevituse protsessid. Termolõikamine ja -pindamine, metallide jootmine, plastide keevitamine. 

Lõikamisega kaasnevad nähtused, lõikeriistamaterjalid, parameetrid, lõikeriistad, lõikepingid. Põhiliste lõiketöötlemisviiside iseloomustus. Mittetraditsioonilised töötlemisviisid.

Tudengi iseregamine
Tudengi iseregamine
Õppejõu lisamine
Õppejõu lisamine