2. Allikate kogumine Zoterosse

Kollektsioonide loomine
Ava arvuti töölaualt Zotero. Klõpsa vasakult esimesel ikoonil Uus teema (New Collection) ja loo endale sobiva nimetusega kollektsioon. Vajadusel loo ka alamteemasid – selleks tee loodud kollektsioonil hiire paremklikk ja vali Uus alamteema (New Subcollection).

Allikate kogumine

Et Zotero Connector töötaks, ava töölaualt Zotero aken enne otsingute tegemist. 

Zotero üks mugavamaid funktsioone on võime andmebaasides ja veebilehtedel erinevaid allikaid ära tunda. 

Raamatud – tee e-kataloogis ESTER otsing huvipakkuval teemal. Klõpsates valitud raamatu pealkirjal muutub Zotero connector raamatukujuliseks . Sellel klõpsates salvestab Zotero raamatu andmed.

Teadusartiklid – ava raamatukogu otsinguportaal Primo. Tee otsing huvipakkuval teemal. Paremas veerus saad otsingut piirata ressursi tüübiga, vali ArticlesArtikli täisteksti lugemiseks klõpsa Full text available lingil. Zotero tunneb ära, et tegemist on artikliga ja connector muutub paberilehe kujuliseks Klõpsa sellel, et salvestada artikkel Zoterosse (enamasti salvestub automaatselt ka artikli fail).

E-raamatud – tee raamatukogu otsinguportaalis Primo otsing huvipakkuval teemal. Piira otsing ressursi tüübiga Books või kasuta Advanced Search võimalusi. Raamatu lugemiseks klõpsa Full text available lingil. Zotero connector muutub raamatukujuliseks ja saad e-raamatu andmed Zoterosse salvestada. Salvestatakse ka raamatu püsilink, tänu millele saad raamatu hiljem kergesti üles leida.

Mitmes andmebaasis (näiteks Springer) on raamatud kättesaadavad peatükkide kaupa. Peatüki pealkirjal klõpsates muutub Zotero connector lahtise raamatu kujuliseks. Sellel klõpsates salvestatakse nii raamatu pealkiri, peatüki pealkiri kui leheküljenumbrid. Automaatselt salvestub ka peatüki pdf fail.

Mitme artikli korraga lisamine – kui teed otsingu näiteks Google Scholar’is, näed oma otsitulemuste lehel olles, et Zotero connector on kollane ja kaustakujuline. Sellel klõpsates saad märkida linnukesega, millised allikad soovid salvestada.

Lõputööd – TalTechi raamatukogu digikogus avaldatud lõputööde ja dissertatsioonide puhul Zotero ei tunne allika tüüpe ära ja need salvestatakse kui artiklid. Saad ise allika tüübi ära muuta (väitekiri/thesis). Kindlasti tuleks käsitsi lisada ka ülikooli nimi ja väitekirja tüüp. Jälgi ka teisi andmeid, näiteks autori nime ja vajadusel paranda! Automaatselt salvestatud andmeid saad redigeerida Zotero akna parempoolses veerus. Lõputöö pdf fail salvestub automaatselt.

Blogipostitused, intervjuud, kaardid, patendid, helisalvestised jm – Zoterosse saab kas automaatselt või käsitsi salvestada väga mitmeid erinevaid allikaid.

Kui Zotero ei suuda leitud allika andmeid tuvastada, saad selle allika salvestada veebilehena . Zotero salvestab põhilised metaandmed (pealkiri, URL, juurdepääsu kuupäev), vajadusel saad käsitsi lisada täiendavaid andmeid Zotero akna paremas veerus.

Allikate lisamine käsitsi
     1        2     3       4          5


1. Käsitsi erinevate allikate lisamine
2. ISBN või DOI numbri järgi automaatne lisamine (toimib ingliskeelsete teavikute puhul)
3. Märkmete lisamine
4. Faili või lingi lisamine allika juurde
5. Allika otsimine erinevate tunnuste järgi

• Zotero veerud


Vasak veerg sisaldab sinu raamatukogu ja sellesse loodud kollektsioone. Keskmises veerus on kuvatud valitud kollektsiooni kogutud allikad. Parempoolses veerus on näha valitud allika andmed, mida saad vajadusel käsitsi redigeerida või täiendada.