Välipraktikum ja kodune ülesanne

Välipraktikum ja kodune ülesanne

Joonas Pärn
Vastuste arv 0

Head tudengid,

Esmalt tänan asjaliku välipraktikumi eest ja loodan, et keegi liigselt ei külmetanud ega haigeks ei jäänud. Panin Moodle'sse üles eilse välipraktikumi materjalid (fail "Välipraktikum"), kust leiate välipraktikumi kava ja kolme uuringupuurkaevu kirjelduse (üldparameetrid, filtri paigutus, geoloogiline läbilõige, põhjavee keemiline koostis).

Järgmiseks loenguks (E 27.10.2017) palun teil esitada lühikese kokkuvõtva kirjelduse (200-400 sõna) eilsest praktikumist. Töö võite tuua järgmise nädala loengusse või saata mulle elektrooniliselt aadressile joonas.parn@ttu.ee. See väike töö on ka eksamile pääsemise eelduseks ;) Toon allpool ära mõned suunavad küsimused ja suunised, mille põhjal saaksite nimetatud kirjelduse koostada:

1. Kirjelda kaevu staatilise veetaseme määramise meetodeid! Kasutades välipraktikumi materjalides esitatud kaevu suudme absoluutkõrgust ja praktikumis määratud kaevu veetaset arvuta 3 uuringukaevu staatiliste veetasemete absoluutkõrgused. Milline oleks vee voolusuund vertikaaldimensioonis, kui erinevate veekihtide vahel märkimisväärse paksusega veepidemeid ei esineks?

2. Kirjelda, mida tuleks silmas pidada pumba paigutamisel uuringupuurkaevu! Millised tingimused peavad olema täidetud enne kui pumbatavast kaevust saab võtta esindusliku veeproovi?

3. Kirjelda, kuidas toimub põhjavee põhiparameetrite (pH, elektrijuhtivus, temperatuur, lahustunud hapniku sisaldus, leeliselisus) määramine välitööde käigus! Mida tuleb nende mõõtmiste juures silmas pidada?

4. Kirjelda, kuidas toimub proovide võtmine põhjavee anioonide ja katioonide koostise määramiseks! Milliseid menetlusi mõlemal juhul rakendatakse ja miks?

5. Kirjelda erinevaid meetodeid, mida kasutatakse põhjavees lahustunud gaaside uurimiseks!


Kui teil on selle koduse ülesandega seose küsimusi, siis võtke minuga ühendust.

Kõike head,

Joonas