3. Koosta otsiprofiil

Sõnasta teema 

  • kirjuta uurimisteema kirjeldava lause või küsimusena välja
  • jaota teema mõistelisteks osadeks
  • koosta igale osale oma märksõnaloetelu eesti- ja ingliskeelsetest terminitest: 
    • üldised märksõnad
    • teemaspetsiifilised märksõnad, mille abil on võimalik otsingut laiendada või kitsendada
    • soovimatud märksõnad
    • pane kirja erinevate märksõnade kombinatsioonid
Teema visualiseerimiseks loo mõistekaart või sõnapilv, mida saad vajadusel täiendada. Märksõnu leiad erialasõnastikest ja andmebaasidest, samuti e-kataloogi ESTER märksõnastikust EMSEMS on kõiki ainevaldkondi hõlmav tesauruse struktuuriga märksõnastik raamatute, perioodikaväljaannete, artiklite jm teavikute  märksõnastamiseks ja infootsinguks. E-kataloogis ESTER on märksõnad enamasti mitmuses. Märksõnastikku uuendatakse jooksvalt. Märksõnade leidmisel saad ideid ka teadusandmebaasides otsinguid tehes ja interneti otsimootoreid kasutades, näiteks Google Scholar.
Märksõnade valimisel arvesta:
  • sünonüüme ja seotud märksõnurust/corrosion; reinforced materials/ composite materials; aerofoil/ airfoil
  • sõnade ainsust ja mitmust ning sõnade erinevaid vormeengine või engines design(s) või designing; computer(s) või computation
  • õigekirja: (ameerika/briti) color/colour; aluminum/aluminium; optimisation või optimization
  • akronüüme ja lühendeidComputer Aided Design/CAD
NB! Otsingu teostamisel erialaandmebaasides kasuta teemaspetsiifilisi märksõnu, sama teema otsingul e-kataloogis ESTER kasuta üldisemaid märksõnu.
Näidisteema: Ettevõtte tootmistegevuse reorganiseerimine väikekatla tootmiseks.
Jaota teema mõistelisteks osadeks 
Koosta otsiprofiil  pane kirja võimalikud märksõnade kombinatsioonid. 
Otsingu laiendamiseks või kitsendamiseks kombineeri märksõnu, kasutades Boole'i loogikaoperaatoreid, sõnade kärpimist, metamärke ja fraasiotsingut.
AND  piirab otsingut
Leiad artikleid, mis sisaldavad mõlemat otsisõna: computer AND networks
OR   laiendab otsingut
Kasutatakse sisult sarnaste sõnade puhul. Leiad artikleid, mis sisaldavad emba-kumba, kuid mitte mõlemat otsisõna: cars OR automobiles
NOT – kitsendab otsingut
Välistab soovimatu märksõna esinemise otsitulemuses. Leiad artikleid, mis sisaldavad esimest, kuid mitte teist märksõna: television NOT cable
Vt ka Rockwell Schrock's Boolean Machine.

Lähedusoperaatorid 
NEAR ja ONEAR
Mõned andmebaasid võimaldavad kasutada lähedusoperaatoreid, kuid enamus andmebaasides see võimalus puudub. See tähendab, et üks sõna on teisest teatud kaugusel. Lähedusoperaatoriga saab koostada päringu, kus otsisõnad esinevad samas lõigus või samas lauses. Kasuta lähedusoperaatorit kui AND operaator leiab liiga palju tulemusi ja need ei ole teemale hästi vastavad. Andmebaasides on lähedusoperaatori NEAR kasutamiseks erinev tähistus.
Lähedusoperaatorit NEAR saad kasutada järgmiste andmebaaside lihtotsingus:
  • Web of Science, näide climate NEAR/10 change
  • Scopus, näide (water OR vinegar OR wine) w/5 (oil OR yogurt)
  • IEEE Xplore, näide "hybrid electric vehicle" NEAR/15 "plug‐in"
  • EBSCOhost Web, näide (tax OR tariff) N5 reform
Lähedusoperaator ONEAR  otsisõnade esinemisjärjekord on kindlaks määratud, termin A on enne kui termin B. ONEAR operaatorit saab kasutada andmebaasi IEEE Xplore lihtotsingus. Näide implantable ONEAR/3 cardiac

Kui kasutad mitut operaatorit
kasuta sulgusid märksõnade grupeerimisel, näit (customer relations management OR crm) AND (banks OR building societies).

Sõnade kärpimine

Kasutades tärni * sõna tüve lõpus, leiab otsisüsteem sõna eri vorme, näit employ*, saad vastusesse ka employment, employer, employee.
Metamärgid
Kasutades küsimärki ? või tärni * sõna keskel, leiab otsisüsteem alternatiivseid sõnavorme, näit colo?r, leitakse nii color kui colour.

Otsiprofiili näide:

(surveseadmed OR väikekatlad) AND (tootmine OR valmistamine) AND ((ettevõte AND (tootmistegevus AND reorganiseerimine)) 
(pressure plant* OR small boiler*) AND manufactur* AND ((manufactory OR enterprise) AND (manufactur* process AND reorgani?ation))

NB! Kui ühes päringus kasutatakse erinevaid operaatoreid, tuleb arvestada, et operaatoritega NOT ja AND ühendatud avaldisi otsitakse enne, OR jääb kõige viimaseks. Kui soovid seda järjekorda muuta, tuleb kasutada sulge. Sulgudes olevat avaldist otsitakse enne. Seega, ühenda sünonüümid ja sarnase tähendusega sõnad operaatoriga OR, eralda need grupid sulgudega ning ühenda operaatoriga AND, et leida nende kõigi ühisosa. Kasuta ka kärpimist, et ei peaks välja kirjutama kõiki sama tüvega erinevate lõppudega sõnu. Iga infoallika kasutamisel proovi erinevaid otsiprofiile, kuna erinevad infoallikad võivad ühe ja sama teema puhul kasutada erinevat terminoloogiat. 

Abistava tööriistana ideede kogumisel, märksõnade valimisel ja otsiprofiili koostamisel võid kasutada tehisintellekti, näiteks ChatGPT abi. Anna ChatGPT-le konkreetne ülesanne, mida ta peab täitma. ChatGPT soovitatud märksõnad või fraasid ja koostatud otsiprofiil aitavad sul otsinguid alustada.


("financial literacy" OR "financial education" OR "financial competence") AND (youth OR adolescents OR teen* OR "young adults") AND ("family influence" OR "parental influence" OR "family role" OR "family background") AND (education OR "financial teaching" OR "financial learning")

Andmebaasides kasuta otsingute tegemisel ka täpsustatud ehk liitotsingut (Advanced search)