6. Viita õigesti

Kasutatud kirjanduse ehk viiteallikate loetelu peab sisaldama kõiki allikaid, millele oled oma töös viidanud ja vastupidi – igale loetelus sisalduvale allikale peab Sinu töös leiduma viide. 

Viidata tuleb nii trüki- kui elektroonilistele allikatele. Viitamist ja tsiteerimist kasutades väldid plagiaadi ohtu. Juba materjali kogumisel uurimistöö jaoks mõtle läbi, kuidas säilitad otsitulemusi. Vaata oma teaduskonna veebist või küsi juhendajalt, millist viitamisstiili pead kasutama.

Olenevalt uurimisvaldkonnast kasutatakse kõige enam nimi-aasta ja numbrilist viitamist, esineb ka joonealust viitamist. 

Kasutatud allika viitekirje tuleb koostada valitud viitamisstiili reeglite kohaselt. 

Levinumad viitamisstiilid on: 

  • Nimi-aasta viitamine (APA, Harvard jt)

Sobib refereeriva käsitluslaadiga. Viitekirjed järjestatakse viiteallikate loetelus tähestikuliselt autorite perekonnanimede järgi.
Kirjet alustatakse autori (toimetaja) nimega, ilmumisaasta (ümarsulgudes) lisatakse autori nime järele. Kasutatud allikate loetelus kirjeid ei nummerdata. 
Nimi-aasta viitamist kasutatakse enamasti sotsiaalteadustes, kus peetakse eriti oluliseks näidata informatsiooni ajakohasust.

  • Numbriline viitamine (IEEEVancouver jt) 

Sobib tööde puhul, kus tuleb viidata arvukatele ametlikele dokumentidele ja juhenditele. 
Kirjet alustatakse autori nime või dokumendi pealkirjaga, ilmumisaasta lisatakse kirje lõppu. Kasutatud allikate loetelus peavad kirjed olema nummerdatud ja tekstis esinemise järjekorras. 
Numbrilist viitamist soovitatakse infotehnoloogia teaduskonnas, loodus- ja inseneriteaduskonnas on kasutusel nii nimi-aasta kui ka numbriline stiil.

  • Joonealune viitamine on enimlevinud õigusteaduslikes ja ajalooalastes uurimustes, kus esitatakse rohkesti tsiteeringuid, arhiiviallikaid ja intervjuusid.
    Joonealuse viitamise jaoks tuleks kasutada tekstitöötlusprogrammi vastavat funktsiooni. Joonealuste märkuste numeratsioon on läbiv kogu töö ulatuses.
    Kasutatud allikate loetelus tuleb järjestada viited tähestikulises järjekorras autori perekonnanimede järgi. 
Kolm põhilist reeglit, millest viitamisel tuleb lähtuda:
 
  1. Allikale pead viitama iga kord kui parafraseerid, kopeerid, tsiteerid või refereerid teise autori loomingut.
  2. Viide peab esinema kahes kohas - nii teksti sees kui teksti lõpus kasutatud kirjanduse loetelus. 
  3. Ühes töös tuleb kasutada läbivalt ühte konkreetset viitamise stiili.

TalTechis kasutatakse nimi-aasta stiilidest enim APA (American Psychological Association) stiili (http://www.apastyle.orgja numbrilist IEEE (The Institute for Electrical and Electronics Engineers) stiili (IEEE Reference Guide).
Viitamise juhendid on leitavad teaduskondade kodulehtedelt

NB! Täpsemad juhised HAJB ja HAJM õppekava üliõpilastele vt teaduskonna veebist "Nõuded üliõpilastöödele TalTechi majandusteaduskonnas".