3. Raamatu otsing teema järgi

3.1. Märksõnaotsing

Valides märksõnaotsingu on otsitulemused teemale paremini vastavad. Teemaotsinguks sobivate märksõnade leidmisel kasuta Eesti märksõnastikku EMS http://ems.elnet.ee
Eesti märksõnastik on kõiki ainevaldkondi hõlmav tesauruse struktuuriga märksõnastik raamatute, perioodikaväljaannete, artiklite, nootide, helisalvestiste, kaartide jm teavikute eestikeelseks märksõnastamiseks ja infootsinguks. EMS’i märksõnu kasutatakse e-kataloogis ESTER, Eesti artiklite andmebaasis ISE ning paljudes teistes raamatukogukataloogides ja andmebaasides.
Link EMS'i on ka e-kataloogi ESTER esilehe all paremas nurgas.

Eesti märksõnastikust on abi kui…

  • Oled teinud e-kataloogis ESTER sõna või märksõna otsingu ja saanud väga vähe või 0 tulemust. Sisestades oma otsisõna EMS’i saad teada, kas see märksõna on e-kataloogis ESTER kasutusel või mitte.
    Näide. Sisestades märksõnaotsingusse tuulepargid soovitab EMS selle asemel kasutada tuuleelektrijaamad.

  • Tahad otsida teavikuid turunduse kohta, kuid peaksid otsingut täpsustama, sest kasutades sõna või märksõna turundus kuvatakse väga palju vastuseid. Otsingu täpsustamiseks saad häid ideid Eesti märksõnastikust. Otsingu tulemusena avaneb vasakus veerus leitud märksõnade ja äraviiteterminite loend. Klikkides loendis sõnal turundus avaneb paremal kirje. Märksõna kirjes on esitatud kasutatav märksõna, selle ingliskeelsed vasted, seletus, sünonüümid (väljal Asendab), seosed teiste märksõnadega (väljadel Laiemad, Kitsamad, Seotud). Kitsamate ja seotud terminite hulgast võid leida häid ideid, kuidas oma otsingut täpsemaks muuta.

    Näide. Märksõna turundus kitsamad ja seotud terminid.


Vali täpsemaks otsinguks e-turundus. Valitud märksõna juures on lingid otsinguks e-kataloogis ESTER, Eesti artiklite andmebaasis ISE ja internetiotsinguks Google’is. Kliki e-kataloogi ESTER-i lingil. Avaneb uus aken. Vali rippmenüüst kataloogi osa TalTech raamatukogu. Leitud raamatud on järjestatud pealkirjade järgi tähestikuliselt (artikleid ja eessõnu ei arvestata). Kui tulemusi on palju ja soovid otsingut täpsustada ava üleval paremas nurgas link Täpsusta otsingut.
Soovi korral saad sisestada sõnu pealkirja, autori või märksõna väljale. Otsitulemusi saab piirata keele, teaviku laadi või ilmumisaastaga. Piira otsingut eesti- ja ingliskeelsete raamatutega, mis on ilmunud alates 2010. aastast. Kliki nupul Edasta.



Vali loetelust raamat Building digital culture : a practical guide to successful digital transformation. Seda raamatut saab lugeda nii paberil kui ka e-raamatuna. Raamatu kirje juures on info e-raamatu kättesaadavuse kohta. E-raamatule on juurdepääs ülikooli arvutivõrgus Ebook Central andmebaasi kaudu. 

Tehes otsinguid nutiseadmes kuvatakse kõik andmed kui kasutad seadet põikiasendis.




Raamatu täisteksti saad lugeda ka väljaspool ülikooli võrku, kui kasutad kaugtööühendust EduVPN. Selleks peab Sul olema TalTech Uni-ID.