2. Viitamisstiilid

Kasutatud kirjanduse nimestik üliõpilastöö lõpus peab sisaldama kõiki allikaid, millele on töös viidatud ja vastupidi – igale loetelus leiduvale allikale peab töös leiduma viide. Viidata tuleb nii trüki- kui elektroonilistele allikatele.

Erandiks on personaalse suhtluse teel hangitud info: intervjuud, kirjad, sh e-kirjad, telefonikõned  viita üksnes teksti sees! Näit: (K. Johnson, personal communication, March 25, 2010)

  • Juba tööd kirjutama asudes vaata oma teaduskonna veebist või küsi juhendajalt, millist viitamisstiili on otstarbekas kasutada.
  • Olenevalt uurimisvaldkonnast kasutatakse kõige enam nimi-aasta (nt APA) või numbrilist viitamist (nt IEEE), esineb ka joonealust viitamist.
  • Allika viitekirje tuleb koostada valitud viitamisstiili reeglite kohaselt. Ühe töö piires tohib kasutada ainult ühte ja sama viitamisstiili.

Levinumad viitamisstiilid on: 

  • Nimi-aasta viitamine (APA, Harvard jt)

    Sobib refereeriva käsitluslaadiga. Viitekirjed järjestatakse viiteallikate loetelus tähestikuliselt autorite perekonnanimede järgi. Kirjet alustatakse autori (toimetaja) perekonnanimega, ilmumisaasta (ümarsulgudes) lisatakse autori nime järele. Kasutatud allikate loetelus kirjeid ei nummerdata. 
    Nimi-aasta viitamist kasutatakse enamasti sotsiaalteadustes, kus peetakse eriti oluliseks näidata informatsiooni ajakohasust.

  • Numbriline viitamine (Vancouver, IEEE jt)

    Sobib tööde puhul, kus tuleb viidata arvukatele ametlikele dokumentidele, juhenditele millel enamasti autor puudub. Kirjet alustatakse autori nime või dokumendi pealkirjaga, ilmumisaasta lisatakse kirje lõppu. Kasutatud allikate loetelus peavad kirjed olema nummerdatud ja tekstis esinemise järjekorras. 
    Numbrilist viitamist soovitatakse infotehnoloogia teaduskonnas, loodus- ja inseneriteaduskonnas on kasutusel nii nimi-aasta kui numbriline stiil.

  • Joonealune viitamine

    Enimlevinud õigusteaduslikes ja ajalooalastes uurimustes, kus esitatakse rohkesti tsiteeringuid, arhiiviallikaid ja intervjuusid. Joonealuse viitamise jaoks tuleks kasutada tekstitöötlusprogrammi vastavat funktsiooni (Allmärkus, Footnote). Joonealuste märkuste numeratsioon on läbiv kogu töö ulatuses. 
    Kasutatud allikate loetelus tuleb järjestada viited tähestikulises järjekorras autori perekonnanimede järgi.